DARMOWA DOSTAWA PALETOWA!
Idealny do kominków, gastronomii, grilla i na ogniska.
Poznaj ofertę
Jesteśmy polskim producentem opału ekologicznego do kominków, gastronomii, grilla i na ogniska.
Nasze produkty powstają wyłącznie z wysokiej jakości wiórów twardych drzew liściastych, bez sztucznych dodatków czy kleików, dzięki czemu są całkowicie nieszkodliwe dla środowiska naturalnego i zdrowia.
Potwierdzeniem najwyższej klasy naszych produktów są m.in certyfikat jakości DIN plus Nr 9H035, Atest Państwowego Zakładu Higieny Nr F.FT.60114.015.2022 oraz certyfikat FSC® (FSC® C159296).
Poznaj nasze certyfikaty, rekomendacje, nagrody i atesty.
Dowiedz się więcej
Podczas powstawania naszych produktów nie naruszamy bogactw naturalnych ani struktury lasów.
Wykorzystujemy pozostałości z przemysłu drzewnego, dzięki czemu ograniczamy do minimum marnowanie naturalnych zasobów.
Nie ścinamy
żadnych drzew
Wykorzystujemy pozostałości
z przemysłu drzewnego
Ekologiczny produkt
trafia prosto do klienta
01/09/2023
Drodzy Klienci, Mamy ogromną radość ogłosić, że nasza firma obchodzi swoje 20. urodziny! To niezwykłe wydarzenie, które chcemy uczcić z Wami, naszymi niezastąpionymi klientami. Z…
23/08/2023
Wybór właściwego opału do kominka to nie tylko kwestia tradycji, ale przede wszystkim efektywności, wygody i dbałości o środowisko. Chociaż drewno kominkowe przez wiele lat…
08/08/2023
Ozdoba z funkcją – Wprowadzenie do roli kominka w bezpieczeństwie energetycznym Kominek bardzo często kojarzony jest z elementem ozdobnym wnętrza. Posiada on jednak również znacznie…
Zyskaj 5% rabatu na następne zakupy
Sezon grzewczy to zawsze wyzwanie dla właścicieli domów, które ogrzewane są opałem kominkowym. Nie dość, że muszą odpowiednio przygotować palenisko, to jeszcze zdecydować się, który rodzaj opału będzie najlepszy. Na rynku jest wiele produktów, dzięki którym można efektywnie i szybko ogrzać dom, jednak różnice leżą gdzie indziej - głównie w wydajności opału kominkowego, jakim będzie palone. Z poniższego artykułu dowiesz się między innymi:
Opał kominkowy to nic innego jak paliwo, dzięki któremu można w efektywny sposób ogrzać dom w czasie okresu grzewczego. Najczęściej kupuje się go tuż przed nadejściem pory jesienno-zimowej. Nie jest to odpowiednia pora, gdyż w znacznie niższej cenie opał kominkowy można kupić w czasie lata. Spowodowane to jest tym, że lato nie wymaga ogrzewania, toteż cena opału znacznie spada. Przedsiębiorstwa, aby funkcjonować, starają się obniżać do granic możliwości kwoty należne za jedną tonę drewna, brykietu, czy węgla.
Paliwo potrzebne do pieców i kominków można zakupić zazwyczaj w składach opałów czy nawet tartakach, które prowadzą takie usługi. Zanim jednak ktokolwiek zdecyduje się na wybór konkretnego rodzaju opału powinien poznać jego pełną charakterystykę, aby w miarę możliwości móc zakupić najefektywniejsze paliwo do ogrzewania.
Drewno to jedno z najpopularniejszych paliw do ogrzewania domu, jednak jakość palenia w głównej mierze zależy od rodzaju drzewa, z którego zostało ono pozyskane. Wiadome jest, że im wyższa kaloryczność opału, tym dłużej drewno będzie się palić
i dawać ciepło.
Najlepszym paliwem z tego rodzaju są drzewa liściaste, które palą się najdłużej, a przy tym miarowo i spokojnie. Jeśli mamy taką możliwość, powinniśmy wybierać spośród:
Dlaczego? To właśnie one mają największą wartość energetyczną, co przekłada się na efektywniejsze ogrzewanie domu. Należy przede wszystkim zadbać o to, aby drewno do opału było suche, w przeciwnym razie może nawet nie zapalić. Optymalna wartość wilgotności oscyluje w granicach 10-20 procent. Drzewo trzymane w takim zakresie wilgotności będzie się paliło czysto i nie będzie nadmiernie wydzielać dymu.
Co w przypadku, gdy jednak drewno nie będzie suche? Przede wszystkim palenie nim nie będzie efektywne. Pocięte kostki drzewa, które będą zawierać zbyt dużą ilość wody będą się raczej wędzić niż palić. Ponadto, zanim zajmą się ogniem, najpierw nastąpi proces suszenia. To wszystko będzie powodować, że opał kominkowy tego rodzaju nie będzie praktycznie wcale dawać ciepła i może doprowadzić do zagaszenia paleniska.
Należy także wspomnieć, że wystąpią również inne negatywne skutki palenia takim drewnem. Przede wszystkim cały kominek, w tym szyba, pokryją się smolistą mazią oraz sadzą, a te jak wiadomo - bywają ciężkie do usunięcia.
Jeśli mamy dostęp do własnego drewna lub dostawcy, który jednak nie gwarantuje odpowiedniego poziomu suchości opału, powinniśmy sami zadbać o jego wysuszenie. W tym przypadku najlepiej jest je umieścić w przeznaczonej do tego szopie lub innym miejscu, gdzie wilgoć ma ograniczony dostęp. Ile czasu trwa taki proces? Optymalnie drewno powinno leżakować około dwóch lat, jednak w zależności od jego rodzaju ten czas może się wydłużyć lub skrócić. Trzeba także wiedzieć, że im drzewo jest twardsze, tym dłużej musi schnąć.
W celu sprawdzenia, czy opał kominkowy ma optymalną wilgotność należy użyć specjalnego przyrządu. Jest nim wilgotnościomierz, który wbija się w polano. Następnie urządzenie pobiera z niego dane i informuje ile wody się jeszcze w nim znajduje. Taki sprzęt można bez problemu zakupić w markecie budowlanym za kilkadziesiąt złotych.
Brykiet kominkowy to także drewno, tylko że w postaci przetworzonej. Jego charakterystyczny kształt i konsystencję otrzymuje się przy wykorzystaniu wysokiej temperatury oraz ciśnienia, które oddziałuje na zmielone kawałki drzewa. Jest to w stu procentach ekologiczna alternatywa opałowa dla drewna kominkowego.
Poddany procesowi prasowania brykiet ma znacznie większą gęstość i twardość. To przekłada się natomiast na jego dłuższy czas palenia, a także dłuższe wydzielanie ciepła, co w konsekwencji sprawia, że jest on znacznie bardziej efektywny. Ponadto oprócz wysokiej kaloryczności wałki brykietu są bardzo foremne, dzięki czemu można nimi wypełnić większą powierzchnię paleniska w kominku. To również ogromna zaleta, która przekłada się na oszczędność czasu, gdyż nie trzeba co chwilę dokładać kolejnych kawałków, aby wystarczająco długo ogrzewać dom.
Możliwość szczelnego wypełnienia kominka to nie jedyna zaleta foremnego kształtu. Brykiet kominkowy dzięki swojej strukturze bardzo łatwo się składuje. Nie trzeba przy tym wiele kombinować, gdyż dzięki regularnemu kształtowi idealnie do siebie pasują. Ponadto układając je równo, można zmieścić ich także więcej w schowku na opał kominkowy.
Tak jak w przypadku drzewa do kominka, brykiet opałowy najlepszej jakości produkowany jest z drzew liściastych. Decydując się na zakup takiego rodzaju opału należy przede wszystkim skupić się na jakości, którą potwierdzają certyfikaty. Niecertyfikowane produkty zazwyczaj wytwarzane są z odpadów ścinki drzew, czy też kawałków drewna niewiadomego pochodzenia. Zdarzały się przypadki, że brykiet był wytwarzany z lakierowanych desek, czy też klejonych płyt wiórowych.
Dobrej jakości brykiet kominkowy jest proekologiczny. Oznacza to, że nie pozostawia w kominku praktycznie żadnego popiołu, nie dymi, a przy tym nie brudzi wnętrza kominka. Ponadto tona takiego opału zastępuje nawet cztery metry przestrzenne drewna.
Zakup brykietu kominkowego nie jest skomplikowaną czynnością. Dostępny jest on
w składach opału, sklepach internetowych, u producentów, a także w marketach budowlanych i na stacjach benzynowych. Jego dużym atutem jest jeszcze brak konieczności sezonowania, jak to bywa w przypadku drewna. Spowodowane to jest tym, że ma on wilgotność poniżej dziesięciu procent, co także powoduje, że nie ulegnie on zgniciu.
Koszty ogrzewania kominkiem zależą przede wszystkim od jakości opału i wielkości domu. Jeśli będzie palone w nim brykietem kominkowym pakowanym po dziesięć kilogramów, to można przyjąć, że w dobrze zaizolowanym domu o powierzchni 150m2 wystarczyć będą dwie paczki na dobę. Oczywiście w okresie przejściowym, czyli na wiosnę i jesień, ilość ta zmaleje do co najwyżej jednej paczki, jednak podczas siarczystych mrozów należy liczyć się z ilością około trzech opakowań po dziesięć kilogramów. Wyliczając, że sezon grzewczy trwa pół roku, czyli około 180 dni, otrzymamy wartość 3600 kilogramów brykietu kominkowego na cały sezon.
Oczywiście jest to hipotetyczna wartość, gdyż wpływ na ilość spalanego brykietu ma także to, jaką temperaturę chcemy mieć w domu. Im ona ma być wyższa, tym więcej opału będzie potrzebne, co z kolei będzie przekładać się na wyższe koszty ogrzewania.
Ostatnim czynnikiem wpływającym na koszty ogrzewania domu kominkiem jest sposób, w jaki będzie to robione. Najlepiej jest stosować metodę „od góry”. Polega ona na tym, że na samym spodzie kładzie się największe polana lub brykiet kominkowy. Na to układa się warstwę cieńszego drewna lub kolejne wałki brykietu. Na samym szczycie powinna zaś znaleźć się specjalna rozpałka, drewno rozpałowe lub kawałek kartonu. W pierwszej fazie, czy w momencie rozpalania kominka, w jego wnętrzu powinno znajdować się dużo tlenu, który pomoże szybciej zająć się ogniem reszcie paleniska. W momencie, gdy ogień mocniej się rozpali można zamknąć drzwiczki kominka bez obawy, że płomień zgaśnie.
Kolejne kawałki drewna lub brykiet kominkowy powinny być dokładane dopiero
w momencie, gdy wewnątrz paleniska zostają tylko żarzące się kawałki. W ten sposób wydłuża się czas palenia oraz efektywność ogrzewania.
Zdania są podzielone na ten temat. Wszystko zależy przede wszystkim od wielkości kominka, częstotliwości jego używania, czy też wielkości pomieszczenia. Kwoty zarówno za jeden, jak i drugi rodzaj opału są porównywalne, dlatego nie powinny one być wyznacznikiem.
Powinniśmy jednak kierować się jakością i kalorycznością opału. Jeśli w domu nie przebywamy za często, a mimo to chcemy, aby było w nim ciepło, to najlepszym rozwiązaniem będzie brykiet kominkowy, gdyż pali się znacznie dłużej. Jeśli natomiast lubimy widok palonego drewna, który jest nieco przyjemniejszy dla oka i mamy czas częściej je dokładać, to można wybrać, któreś z dębu, jesionu lub brzozy.
Wszystko więc zależy od indywidualnych wymagań oraz możliwości. Nie bez znaczenia pozostaje także odpowiednie miejsce do składowania opału. W przypadku brykietu będzie wymagane mniejsze pomieszczenie, natomiast w przypadku drewna, które ma zazwyczaj nieregularny kształt - znacznie większe. Poza tym w wielu przypadkach drewno musi być także sezonowane, aby osiągnęło odpowiednią wilgotność. Brykiet kominkowy od razu po zakupie nadaje się do użytku.