admin on 21 lutego, 2020

Jak używać Grill chipsa?

  1. GRILL CHIPS trzeba najpierw wypalić. Co to znaczy? Układamy talarki w stosik i podpalamy, najlepiej używając do tego rozpałki ECOSTARTER firmy ECO-PAL (nie wolno używać rozpałek w płynie!!!)
  2. Czekamy aż znikną płomienie, nawet ok. 30 minut a ten czas można wykorzystać na upieczenie kiełbasek nad płomieniem – jak nad ogniskiem.
  3. Po zniknięciu płomieni delikatnie rozkładamy wypalonego GRILL CHIPSA na dnie grilla (wg potrzeby).
  4. Układamy jedzenie na ruszcie i rozpoczynamy grillowanie potraw.
  5. Ważne, aby nie ruszać nadmiernie żaru podczas grillowania.
  6. Gdyby podczas grillowania pojawiły się płomienie, możemy je zraszać jedynie delikatną mgiełką wody.
  7. Jeżeli chcemy dołożyć kolejną porcję GRILL CHIPSA to musimy wszystko od początku powtórzyć ( punkty 1-4).

Jak rozpalać brykiet kominkowy ECOMAX

  1. Do rozpalenia potrzebny będzie Ci: opakowanie ECOMAX, ECOMAX Premium lub ECOMAX Profi, ECO Rozpałka, ECO Starter oraz nasze długie zapałki.
  2. Zacznij od zbudowania stosu. Na spodzie postaw 4 wałki jak na zdjęciu.
  3. Następnie na podstawie ustaw 2 kolejne wałki.
  4. Pomiędzy wałkami wstaw nasz ECO Starter.
  5. Z obu stron ECO Startera postaw 2 lamelki ECO Rozpałki.
  6. Następnie podpal ECO Starter i gotowe.

Porównanie wartości opałowej ECOMAX

1 paleta opału kominkowego ECOMAX (756kg) odpowiada wartości opałowej:

  • 2-3m³ drewna opałowego „suchego”
  • około 500 godzin pracy pieca elektrycznego 6kW
  • około 389 litrów lekkiego oleju opałowego
  • około 433m³ gazu ziemnego
  • około 700 kg brykietu z węgla brunatnego

 

Czy wiesz, że paleta 1000kg opału:

  • ma energetyczną wartość 5000 kW
  • rynkowa wartość tej mocy to 2500 zł

Jak prawidłowo rozpalać brykiet w kominku?